Українська Укр
Російська Рус
Email: Ollsvit@ukr.net
Skype: ПП ОллСвіт
Графік роботи: Пн.-Пт. з 9-00 до 18-00
Телефон: (0432) 69-19-75
Мобільний: +38-067-445-17-85
Мобільний: +38-097-448-53-88 Viber
Мобільний: +38-063-746-39-59
Мобільний: +38-099-131-91-83
У кошику товарів: 0
Кошик порожній
Головна > Публікації > Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства

Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства

1 вересня 2016 р. 16:16
         Правилами  регламентуються  основні  вимоги   щодо роботи суб'єктів господарської діяльності (закладів,
підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного 
господарства.  
         Отже, ресторанне   господарство   -   вид   економічної  діяльності суб'єктів  господарської діяльності щодо 
надавання послуг відносно задоволення  потреб  споживачів  у  харчуванні  з   організуванням дозвілля  або  
без  нього;  
  • заклад  ресторанного  господарства - організаційно-структурна одиниця   у   сфері   ресторанного  
    господарства,  яка  здійснює виробничо-торговельну діяльність:  виробляє  і  (або)  доготовляє,
    продає  і  організовує споживання 
    продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів; 
  • тип  закладу ресторанного господарства - сукупність загальних характерних   ознак   виробничо-торговельної 
    діяльності  закладу ресторанного господарства;
  • клас закладу ресторанного господарства - сукупність відмінних ознак   закладу   ресторанного   
    господарства певного  типу,  яка характеризує  рівень  вимог  до  продукції  власного виробництва
    і закупних товарів, умов їх споживання, організування обслуговування та  дозвілля  споживачів;  
  • технологічний процес  закладу   ресторанного господарства   - сукупність   операцій,  які  забезпечують 
    виробництво кулінарної продукції,  булочних і  борошняних  кондитерських  виробів  та  їх продаж;
  • продукція власного виробництва -  продукція,  яку  виробляють заклади   ресторанного   господарства
    і  продають  як  кулінарну продукцію,  булочні  та  борошняні  кондитерські  вироби  (далі  - продукція);
  • страва - кулінарний виріб або харчовий продукт у натуральному вигляді,  готовий до вживання,  порціонований 
    та оформлений  для подавання споживачам;
  • кулінарний виріб  -  харчовий  продукт  (сукупність  харчових продуктів),   доведений   до   готовності,   але  
    може   вимагати незначного  додаткового  оброблення  (охолодження,   розігрівання, порціювання та
    оформлення);
  • кулінарний напівфабрикат  -  харчовий   продукт   (сукупність харчових  продуктів),  кулінарно  оброблений,  
    але не доведений до готовності,  який  використовується  для  подальшого  виготовлення кулінарних виробів;
  • кулінарна продукція - сукупність страв, кулінарних виробів та кулінарних напівфабрикатів;
  • закупний товар - товар,  що його купує суб'єкт  господарської діяльності   сфери   ресторанного   господарства 
    для  подальшого перепродажу споживачам без видозмінення  (порціювання,  нарізання, додаткового 
    оформлення);
  • фірмова страва - страва (кулінарний, борошняний кондитерський виріб),   що  її  готують  у  конкретному 
    закладі (підприємстві) ресторанного господарства за оригінальною авторською рецептурою із 
    присвоєнням  їй  фірмової назви,  на  яку  розповсюджується право захисту інтелектуальної власності;
  • продовольча сировина   -  продукція  рослинного,  тваринного, мінерального,  синтетичного чи  
    біотехнологічного  походження,  що використовується для виробництва харчових продуктів;
  • технологічна  документація на страви та вироби - документація із зазначенням опису технологічного 
    процесу виробництва продукції, переліку  продуктів,  продовольчої  сировини,  речовин  і супутніх матеріалів,  
    що застосовуються  в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін 
    придатності до  споживання,  умов  зберігання,  способу  реалізації  (подання) споживачу,  вимог  до якості 
    страв та виробів. 
    
    Заклади   (підприємства)   ресторанного   господарства поділяються   за   типами:  
    
  • фабрики-кухні, 
  • фабрики  заготівельні, 
  • ресторани, 
  • бари,  
  • кафе,  
  • їдальні, 
  • закусочні, 
  • буфети, 
  • магазини кулінарних  виробів,  
  • кафетерії, 
  • ресторани  та бари поділяються також на класи (перший, вищий, люкс).
       Вибір  типу  закладу (підприємства) ресторанного господарства та  класу  ресторану або бару здійснюється
суб'єктом господарської діяльності самостійно з урахуванням вимог законодавства України.
       Суб'єкти  підприємницької  діяльності  у  сфері  ресторанного  господарства для заняття торговельною 
діяльністю можуть мати також дрібнороздрібну  торговельну  мережу. 
       Суб'єкти  господарської діяльності у сфері ресторанного господарства  при  облаштуванні  закладу
(підприємства)  згідно з обраним   типом   (класом)   повинні   мати  необхідні  виробничі, торговельні   та 
побутові  приміщення,  а  також  обладнання  для приготування та продажу продукції.
       Вимоги,  що  пред'являються  до  виробничих, торговельних та побутових приміщень закладів  (підприємств) 
ресторанного  господарства, обладнання,  інвентарю,  переліку  послуг, технологічних  режимів виробництва   
продукції,  встановлюються  законодавством України.
       Відкриття  закладу  (підприємства) ресторанного господарства узгоджується  з  рганами  місцевого
самоврядування, установами державної   санітарно-епідеміологічної   служби   в  установленому 
законодавством порядку. 

        ​Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства завтерджено Наказом Міністерства 
економіки  та з питань європейської інтеграції України  від 24.07.2002 р. № 219, зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 20 серпня 2002 року за № 680/6968