Українська Укр
Російська Рус
Email: Ollsvit@ukr.net
Skype: ПП ОллСвіт
Графік роботи: Пн.-Пт. з 9-00 до 18-00
Телефон: (0432) 69-19-75
Мобільний: +38-067-445-17-85
Мобільний: +38-097-448-53-88 Viber
Мобільний: +38-063-746-39-59
Мобільний: +38-099-131-91-83
У кошику товарів: 0
Кошик порожній
Головна > Публікації > Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування

Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування

1 вересня 2016 р. 16:52
      Зазначені   Норми   розраховані   для  найбільш  поширених закладів  громадського  харчування 
різних  типів,  які  складають основу  виробничо-торговельної  сфери (громадського харчування) на 
території України. орми призначено для застосування  під  час  проектування, будівництва, 
реконструкції або технічного переобладнання закладів громадського харчування різних типів  усіх
організаційно-правових форм. 
      Норми   технічного   оснащення  призначено  для  наступних типорозмірів закладів сфери 
громадського харчування: 

----------------------------------------------------------------------------------
|      Тип закладу      |            Градація за місткістю зали, місць           |
|-----------------------+--------------------------------------------------------|
|          1            |    2    |   3   |    4   |    5    |    6    |    7    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Ресторан               | 24 - 50 |51 - 80|81 - 100|101 - 150|151 - 200|понад 200|
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Ресторан-бар           | 24 - 50 |51 - 80|81 - 100|101 - 150|    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Ресторан швидкого      |    -    |50 - 80|81 - 100|101 - 150|151 - 200|    -    |
|обслуговування         |         |       |        |         |         |         |
|(фаст-фуд)             |         |       |        |         |         |         |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Кафетерій (ресторан    |    -    |50 - 80|81 - 100|101 - 150|151 - 200|    -    |
|самообслуговування)    |         |       |        |         |         |         |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Кафе                   | 24 - 50 |51 - 80|81 - 100|101 - 150|151 - 200|    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Бар                    | 24 - 49 |50 - 80|    -   |    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Пивний бар             | 24 - 49 |50 - 80|81 - 100|    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Гриль-бар              |    -    |50 - 80|81 - 100|    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Закусочна (шинок)      |    -    |50 - 80|81 - 100|    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Їдальня                |    -    |50 - 80|81 - 100|101 - 150|151 - 200|    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Дієтична їдальня       | 24 - 50 |51 - 80|81 - 100|    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Їдальня-роздавальня    | 24 - 50 |51 - 80|81 - 100|    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+---------+-------+--------+---------+---------+---------|
|Буфет                  | 8 - 24  |24 - 50|        |    -    |    -    |    -    |
|-----------------------+--------------------------------------------------------|
|Кіоск спеціалізований  |"хот-дог", "поп-корн", "бокс-ланч", "фроузен-кустард",  |
|типу:                  |"гамбургер", "чіп-моубіл", "софт-дрінк", "оранж-джус"   |
|                       |тощо                                                    |
---------------------------------------------------------------------------------- 
      У   Норми   включено:   теплове,  механічне,  холодильне, роздавальне,  барне, мийне, ваговимірювальне, 
підйомно-транспортне устаткування.

      У Нормах  технічного  оснащення  закладів  громадського харчування різних типів визначено таке устаткування:
     теплове -  з  урахуванням  кількості  страв  і  виробів,  які продаються в години максимального завантаження 
торговельної  зали, термінів  зберігання готової продукції,  погодинної продуктивності теплових апаратів 
і способів теплового оброблення;
     механічне -    з    урахуванням    асортименту    одержуваних напівфабрикатів високого ступеня готовності й 
готових  кулінарних, кондитерських  і  борошняних виробів,  обсягів робіт з механічного обробляння 
продуктів і кратності обробляння в години максимального завантаження закладів;
     холодильне - для зберігання продукції,  що швидко псується, а також для продажу морозива і напоїв;
     роздавальне і барне  -  з  урахуванням  потоку  споживачів  у години  максимального  завантаження
торговельної зали і пропускної спроможності роздавальні з наступним або попереднім розрахунком;
     ваговимірювальне -   відповідно   до   маси   продуктів,  які підлягають зважуванню під час надходження
до закладу,  а також для зважування в процесі виготовлення і порціювання страв;
     підйомно-транспортне - лише для тих видів  устаткування,  які не  залежать  від  архітектурно-
будівельного виконання будівлі,  а визначаються типорозміром закладу громадського  харчування  (візки 
вантажні,   стелажі  пересувні,  візки  для  збору  посуду,  візки офіціантські);
     мийне -  з  урахуванням  максимального  обсягу  робіт з миття столового посуду за одну годину
максимального  завантаження  зали. Мийне  устаткування  передбачено у випадку використання в
закладах громадського   харчування   стандартного   посуду   багаторазового використання. 


Затверджено Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України 03.01.2003 № 2